18.11.2015 Събития

БПД взе участие в годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции 2015“

Минко Борджуков - Директор бизнес развитие на (БПД) беше един от лекторите на втората годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции“, част от Building innovation forum series 2015.

Конференцията събра представители на държавни и общински институции, инвеститори, оператори, проектанти, инженери, проект мениджъри, консултанти и доставчици на продукти и услуги, за да дискутират в София Ивент Център предизвикателствата при изпълнението на индустриални проекти в България.

Инвеститорът в един индустриален обект обикновено е доста добре подготвен относно концепцията на проекта и разполага със сериозен собствен персонал от технолози, които участват активно в изготвянето на заданието за проектиране, коментира инж. Васил Божков, прокурист в Линдер Имобилиен Мениджмънт. Той говори за спецификата на основните етапи от реализацията на всеки строителен обект: предпроектни проучвания и изготвяне на концепция/идеен проект, работно проектиране, строителство и гаранционно обслужване.

Според Минко Борджуков, директор „Бизнес развитие“ на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс (БПД), основните предизвикателства  при реализацията на индустриални и логистични обекти са цената на земята и нейната уредба, инфраструктурата, административните и регулаторните мерки. Той представи  проекта Sofia Ring Road Logistic Park, който е нова концепция в логистичните имоти.  Логистичната база се намира в района на с. Кривина, с лице към Околовръстния път на София. Вече е завършен мастер планът на този индустриален обект.

„На ранен етап на подготовката трябва да се идентифицират рисковете на един инвестиционен проект. Няма универсална схема за финансиране на проекти, но всички форми на финансиране се осигуряват на базата на първоначалните оценки. Много е важна подготовката и обосновката на проекта. При проект за нов завод се изчислява инвестицията, но ако се забрави или недооцени необходимостта от оборотен капитал, той не може да заработи адекватно. Особено важна роля тук играе финансовият инженеринг, за който много се говори, но малко се разбира в България“, коментира Зоя Василева, управляващ партньор в Маттиг-Левърком Мениджмънт Партнърс – българското представителство на швейцарската консултантска компания Mattig Management Partners. Решенията са case by case и tailor made, което е гаранция за резултатно финансиране на проекта.

Източник: сп. Логистика, 2015, бр. 9